Inevitabilul pentru pensionari s-a întâmplat: soluția pentru a le mai plăti pensiile, anunțată oficial

de: Alexandru Puiu
07 04. 2021

De aproximativ un deceniu, se zvonește că nu va mai exista cine să plătească pensiile pensionarilor români. Acum, ministrul Muncii a adresat în sfârșit subiectul, în mod oficial.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că este nevoie de o creştere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări sociale, în condiţiile în care creşte numărul de pensionari şi se constată şi o creştere a ratei şomajului, potrivit News.ro.

Nu a fost detaliată exact cât de gravă este problema, iar atitudinea nu a fost una panicoasă. Pe de altă parte, este îmbucurătoare adresarea subiectului. Scăderea natalității combinată cu plecarea forței de muncă din țară își face simțite efecte de mult timp, dar acestea au fost ignorate de alte guvernări populiste, precum cele PSD în care s-au tot promis pensii mai mari.

„Provocarea noastră este încă din prima secundă să creştem şi să impulsionăm viaţa activă pentru că cifrele, pe fond, nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active”, a afirmat Raluca Turcan, marţi seară, la Digi 24.

În ceea ce privește statistice referitoare la numărul de pensionari din România, lucrurile sunt clare. Țara noastră are 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fără penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, iar dintre aceştia peste 200.000 lucrează după pensionare.

„În România numărul de pensionari este în creştere, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare şi sustenabilitatea sistemului de pensii este şubredă şi e posibil, dacă noi nu creştem rata de ocupare şi vom avea în permanenţă subvenţie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale, să ne trezim că la un anumit moment îţi crapă frâiele economiei şi scade puterea de cumpărare a unei pensii”, a adăugat ministrul Muncii.

Ca o posibilă soluție la problemă, pentru că nu poți încuraja natalitatea într-o perioadă de instabilitate economică și nici nu poți forța revenirea în țară a muncitorilor, Turcan s-a legat de persoanele aflate în concediu de maternitate. În direcția lor, a anunțat că va fi adoptată o ordonanță pe parcursul zilei de astăzi.

Aceasta îi încurajează pe părinţii cu copii mici să revină la lucru, prin acordarea unui stimulent de 1.500 de lei pe toată durata concediului de creştere a copilului, lunar, acelor părinţi care revin la serviciu înainte de împlinirea vârstei de şase luni de către copil.